Ideoita olohuoneen valaistukseen

Kodin valaistukseen tulee Suomen olosuhteissa kiinnitettyä huomiota etenkin syksyn tullen, kun valoja joutuu iltojen pimentyessä sytyttelemään yhä aikaisemmin ja suuremmissa määrin. Sillä onkin erityisen suuri merkitys kodin viihtyvyydessä pohjoisilla leveysasteillamme. Olohuoneessa viihtyvyys ja miellyttävä tunnelma ovat erityisen tärkeitä – onhan kyseessä tila, jossa vietetään paljon aikaa, usein koko perheen kesken.

Vaihtoehtoja olohuoneen valaisuun on lukuisia ja valaisinliikkeiden valikoimien laajuus saa pään helposti pyörälle, jos aihealue ei ole kovin tuttu. Valon sävyt ovat oivia työkaluja tunnelman luomiseen ja myös tilan ominaisuudet vaikuttavat siihen, millainen valaisin on paras valinta. Tässä kirjoituksessa nostan esiin joitakin harkinnan arvoisia ideoita. Myös netin lukuisista sisustusblogeista ja muilta sivustoilta voi niin ikään saada loistavia ideoita tilan tunnelman muuttamiseen valoilla. Inspiroidu valaisemaan olohuone houkuttelevalla ja sen tunnelmaa tukevalla tavalla!

Pehmeä tunnelmavalaistus luo kodikkuutta

Lamppukaupoille suunnatessa on hyvä miettiä, onko tavoitteena luoda huoneeseen himmeän lämmintä tunnelmaa vai ovatko kirkkaammat valot tarpeen. Kylpyhuoneessa ja keittiössä kirkkaampi valo on usein paikallaan, mutta olohuoneeseen sopii hyvin himmeämpi tunnelmavalaistus. Kannattaakin siis valita lamppu niin, että valaistuksesta tulee miellyttävän hellä.

Lisävaloa erilaisilla useammilla valaisimilla

Olohuoneen valaistuksen ei tarvitse rakentua yhden katosta roikkuvan lampun varaan. Sisustukseen voi luoda uutta ilmettä monipuolistamalla valaisimien kavalkadia. Kun olohuoneeseen on ripoteltu sinne tänne erilaisia valaisimia, on kokonaisuus paitsi tyylikäs, myös käytännöllinen. Eri kytkimiä sytyttelemällä ja sammuttelemalla valoa saa juuri sinne, mihin sitä tarvitaan ja tunnelmaakin on helppo hienosäätää tällä tavoin.

Teollisuushenkiset valaisimet tuovat rentoa tunnelmaa tyylillä

Vaihtoehdot eivät valaisinten maailmassa lopu helposti kesken. Sen lisäksi, että olohuoneen tunnelmaa voi säädellä itse valon avulla, on myös valaisimen ulkonäkö tärkeässä roolissa sisustuksen luoman ilmapiirin synnyttämisessä.

Trendikkäät, teollisuushenkiset valaisimet tuovat olohuoneeseen rouhean rentoa särmää ja sopivat niin tasapainottamaan muuten pelkistetyn vaaleaa sisustusta kuin hiomaan hieman rohkeamman kokonaisuuden huippuunsa.

Upea kattokruunu on hienostunut yksityiskohta

Arvokasta tunnelmaa olohuoneeseensa kaipaavan paras valinta huoneen päävalaisimeksi on tietysti hienostuneiden valaisinten klassikko eli kattokruunu. Monen makuun ajatus rönsyilevästä valaisimesta on turhankin koreileva, mutta todellisuudessa näitäkin upeita lamppuja löytyy moneen makuun myös siitä hieman simppelimmästä päästä. Muulla sisustuksella voi helposti hilata kokonaisvaikutelmaa minimalistisempaan suuntaan.

Persoonallisin valaisin syntyy omissa käsissä

Jos käsillä tekeminen tuntuu yhtään omalta jutulta, voi valaisimen päivittäminen tai kierrätysmateriaaleista uuden valmistaminen olla kokeilemisen arvoinen vinkki. Upean pöytävalaisimen saa kasattua vaikkapa lampunvarjostimesta ja vanhasta pullosta tai ruukusta – kattovalaisimen puolestaan voi koota useista kirpputorilta kerätyistä varjostimista. Myös kulhoista, silkkipaperista ja jopa pesukoneen rummusta voi olla materiaaliksi valaisinprojektiin. Ohjeita löytyy netistä pilvin pimein.

Spottivalot kiinnittävät huomion yksityiskohtiin

Jos olohuoneesta löytyy vaikkapa taideteoksia, persoonaallista seinämateriaalia tai muita vaikuttavia sisustusyksityiskohtia, voi niitä tuoda esiin spottivalojen avulla. Näitä lamppuja voi asettaa kattoon tai seinään.