Luovia tapoja kodin valaisemiseen

Kodin sisustus kertoo sen asukkaista. Sisustamisen tyylejä on lähes yhtä monta kuin on asuntojakin. Joku tykkää vaaleasta, toinen tummista sävyistä – joillekin ei koko sisustuksella ole muuta merkitystä kuin se, että on paikka missä asua, syödä ja nukkua. Useimmat kuitenkin haluavat kotinsa olevan edes jollain lailla viihtyisä ja panostavat sisustukseen ainakin jonkin verran saadakseen asuntonsa näyttämään viihtyisältä ja toimimaan halutulla tavalla.

Sisustus on kuitenkin paljon muutakin kuin kasa huonekaluja. Värit, tyyli ja muodot määrittävät kokonaisuutta. Se, miten nämä asiat korostuvat, määräytyy paitsi sisustuselementistä itsestään, myös siitä, kuinka kodin valaistus on toteutettu.

Yleisvalaistus

Perusvalaistukseen kuuluvat yleisvalaisimet – usein huoneen kattoon kiinnitetyt joko roikkuvat valaisimet tai plafondit. Riittävän hyvä yleisvalaistus on tärkeää, sillä meillä Suomessa talvikauden luonnonvalo on hyvin rajoitettua. Perinteinen kristallikruunu toimii yleensä hyvin ja on myös näyttävä yksityiskohta huoneen sisutuksessa. Yleisvalaistusta voi myöskin toteuttaa epäsuoralla tavalla. Tämä tarkoittaa sitä, että valon tullessa heijastuneena huoneeseen valaisimilta kuitenkin vaaditaan hyvä valoteho niin, jotta vaadittava määrä saavutetaan.

Kohdevalaistus

Kohdevalaisu on hyvä tapa tuoda valoa haluttuun paikkaan. Perinteisesti sitä on käytetty vaikkapa työpöydillä tai lukunurkkauksissa. Valon avulla voidaan myös korostaa haluttua yksityiskohtaa sisustuksessa, vaikkapa patsasta tai kasvia. Tähän tarkoitukseen on olemassa monenlaisia valaisimia ja niillä voidaan mielikuvitusta käyttämällä luoda tunnelmaa, joka saa Las Vegasin kasinoiden valaistuksen näyttämään pliisulta. Toisaalta itse valaisimetkin saattavat olla melkoisia taideteoksia.

Led-tekniikka

Light Emitting Diode eli led-tekniikka on tuonut valaistuksen suunnitteluun ja toteutukseen aivan uusia ulottuvaisuuksia. Pienen valonlähteen voi asentaa lähes minne tahansa ja led voi antaa huikeat valotehot. Niillä voidaan toteuttaa erilaisia huomiovalaistuksia, kuten esimerkiksi portaiden valaisua tai vaikkapa television taustavalaisua.

Kaupoissa on nykyään saatavilla valonauhoja, jotka on helppo kiinnittää ja ovat lähes huomaamattomia, ennen kuin valaistus kytketään päälle. Led-valot ovat syrjäyttämässä nopeasti perinteiset hehkulamput ja loisteputket, hintakin alkaa olla kohdallaan valmistajien määrän lisääntyessä.

Ledit voivat myös vaihtaa väriä joko sattumanvaraisesti tai ennalta määrätyssä rytmissä. Tällä tavoin voi luoda hyvinkin erikoisia valaistusefektejä, joiden toteutus oli ennen mahdollista vain teatterilavoilla.

Tähtitaivas

Ledeillä tai valokuiduilla toteutettu tähtitaivas on varsin näyttävä yksityiskohta. Upein toteutus kyseisestä aiheesta lienee erään omakotitalon olohuoneen katto, joka oli maalattu muistuttamaan kesäistä taivasta poutapilvineen. Kun ilta sitten alkoi hämärtyä, syttyi kattoon pikkuhiljaa enemmän ja enemmän ”tähtiä” eli valopisteitä, joiden valo voimistui illan pimentyessä – ja tämä tietysti automaattisesti.

Valaistuksen luova toteuttaminen on kiinni vain mielikuvituksesta. Valaisimia on tarjolla laidasta laitaan tarjoten näin mahdollisuuden toteuttaa näyttävä valaistus halutulla tavalla. Led-tekniikka ei myöskään vaadi virtaa sellaisia määriä, että se olisi esteenä näyttävän valaistuksen tekemiseen.