Jokaiselle on tuttu tilanne, kun jotakin vaativaa, tärkeää tehtävää suorittaessa sähköt katkeavat kesken touhun. Tietokone pimenee, valot häviävät. Päätelaite kestää kyllä pimeänä juuri niin kauan kuin sähköt ovat poissa. Sen sijaan harvempi viihtyy pimeässä hereillä pitempää aikaa, vaan etsinnässä on melko nopeasti vaihtoehtoinen valonlähde. Näitä tarkastelenkin täällä blogissani.
Kynttilät
Perinteinen valonlähde on kynttilä, joka yleensä löytyy jokaisesta kodista joulun ja muiden juhlapyhien jäljiltä. Sen tuottama valo on lämmintä ja erittäin tunnelmallista. Valoteho on kuitenkin kohtalaisen heikko. Lisäksi yksikkö ei yksin riitä, vaan se tarvitsee myös sytyttää – eli pimeässä on löydettävä sekä kynttilä että tulitikut tai sytytin.
Taskulamppu
Tavallisin hätävalaisin on ollut paristokäyttöinen taskulamppu. Se onkin hyvä pitää ennalta määrätyssä paikassa niin, että sähkökatkon sattuessa sitä ei tarvitse etsiä ympäri asuntoa. Kyseessä on erinomainen hätävalolähde, mutta sen valaisema alue jää usein kovin suppeaksi. Perinteisen taskulampun lisäksi on olemassa myös huomattavasti paremmin yleisvalaisuun sopivia kannettavia paristokäyttöisiä valaisimia. Jossain vaiheessa osassa näitä valoja käytettiin pieniä loisteputkia sen tuottamiseen. Loisteputken etu on perinteistä polttimoa parempi valoteho ja hieman pienempi virran kulutus. Aika kuitenkin alkaa ajaa ohi näistä perinteisen tekniikan valaisimista.
Led
Nykyinen vähän virtaa vaativa valodiodi eli led-tekniikka on tuonut paljon mahdollisuuksia valaisuun myös silloin, kun verkkovirtaa ei ole käytettävissä. Ledit korvaavat nopeassa tahdissa kaikki vanhan tekniikan valolähteet – ja kyllähän led-tekniikka on täysin ylivoimaista verrattuna hehkulamppuihin tai loisteputkiin.
Virran kulutus on minimaalista ja valotehot aivan huippua. Lisäksi pienen kokonsa ja sitä myöten helpon sijoitettavuutensa tähden niitä on mahdollista laittaa lähes mihin tahansa. Niinpä led-valaisimia voi olla nykyään vaikkapa lippalakin lipassa. Otsalle kiinnitettävä lamppu taas on erinomainen apuväline pistevalaisuun. Led-käyttöisiä valaisimia saa jo aivan pilkkahintaan ja tekniikka alkaa olla jo hyvin toimivaa edullisemmissakin laitteissa. Monessa valaisimessa käytetään perinteisiä kertakäyttöisiä paristoja virtalähteenä. Ladattaviakin lamppuja on tarjolla – vaikkapa sellaisia, joissa koko yksikkö kytketään pistorasiaan latauksen ajaksi. Ja jos käytettävissä ei ole verkkovirtaa, on tarjolla myös laitteita, joissa virtalähteen lataukseen tarvittava virta voidaan generoida esimerkiksi kampea pyörittämällä.
Rakennustyömailla kannettavia valaisimia käytetään todella paljon. Vielä viime vuosiin asti ne ovat olleet halogeenivalaisimia, jotka tuottavat voimakkaan valon mutta myös paljon lämpöä. Lisäksi niiden vaatima verkkovirta vaatii johtojen vetämistä. Virran kulutus on myös hyvin suuri.
Led-tekniikka on tuonut muutoksen tähänkin – tarjolla on kannettavia akkukäyttöisiä led-valaisimia, joiden valoteho on yhtä hyvä tai jopa parempi kuin halogeenivalaisimien. Moderni akkutekniikka antaa pitkän käyttöajan ja akun vaihto sekä lataus käyvät nopeasti ja vaivattomasti.
Sähkökatkon aikana ei tarvitse istua pimeässä, jos ei halua. Valoa voi tuottaa nykytekniikan avulla suhteellisen vaivattomasti.