Tervetuloa blogiini! Täällä valokeilassa on kaikki valaisuun liittyvä – lamput, valaisimet ja valojen merkitys sisustuksessa sekä tunnelman luomisessa. Valaistus on yksi tärkeä kodin ja muiden tilojen viihtyvyyteen vaikuttavista tekijöistä, mutta vain harva todella tiedostaa tämän ja kiinnittää valaistukseen sen ansaitsemaa huomiota. Siksi halusinkin perustaa tämän blogin, jossa kuka tahansa voi tutustua lähemmin valaistuksen sekä erilaisten lamppujen saloihin.

Valaistuksella on väliä

Valo on ihmisille välttämätöntä ja etenkin pohjoisissa olosuhteissa on selvää, että valaistus kuuluu meistä jokaisen elinympäristöön. Pitkä ja pimeä talvi motivoi panostamaan kodin valaistukseen eikä ilman toimivaa valoratkaisua rakenneta myöskään julkisia rakennuksia, puistoa tai katua – valoa tarvitaan jo toiminallisuuden ja turvallisuudenkin vuoksi. Vasta niiden jälkeen on tärkeysjärjestyksessä vuorossa esteettisyys, joka sekään ei ole lainkaan merkityksetön tekijä, jos viihtyvyydelle asetetaan ollenkaan painoarvoa.Ihminen tarvitsee valaistusta voidakseen havainnoida ympäristöään, mutta toimiva valaisu on muutakin kuin pelkkää valoa. Kun sitä suunnitellaan kotiin tai julkiseen tilaan, on onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi tärkeää ottaa huomioon useita eri tekijöitä aina valaistuksen muunneltavuudesta sen tarkoituksenmukaisuuteen ja tunnelmallisuuteen.

Sisustuksessa valaisulla on merkittävämpi rooli kuin moni osaa ajatellakaan – kyseessä on yksi merkittävimmistä tilan viihtyvyyteen vaikuttavista asioista, oli kyseessä sitten koti, toimisto tai vaikkapa konserttisali tai kasino. Kun valaistus on kohdillaan, ilmapiiri on miellyttävä ja vireä. Jos valoa ei ole tarpeeksi tai se on suunnattu väärin, on vaarana tunkkainen ja ankea tunnelma. Valon ominaisuudet vaikuttavat suuresti siihen, millaisena tilassa olevat ihmiset sen aistivat. Valaistus vaikuttaa niin mielialaan, vireystilaan kuin tehokkuuteenkin.

Historian siipien havinaa

Valaistuksen maailmaan lukeutuu myös useita mielenkiintoisia tarinoita, joihin myös mielelläni tutustuttaisin lukijoita – esimerkkinä vaikkapa hehkulampun historia. Tätä nykyä jo syrjäytetty lamppu mullisti aikanaan valaistuksen perin pohjin ja olikin valonlähteiden ykkönen yli sadan vuoden ajan. Idean keksijänä tunnetaan Thomas Edison, joka esitteli ensimmäisen version yleisölle vuonna 1879. Sen toimintaperiaate kehiteltiin kuitenkin jo paljon aiemmin, 1800-luvun ensimmäisinä vuosina.

Varhaisissa viritelmissä oli ongelmansa, joiden vuoksi keksintö ei vielä niittänyt mainetta ja kunniaa – erityisesti sujuvaa toimintaa haittasi hehkulankojen lyhyt kesto, kun niiden materiaali hapettui ilman vaikutuksesta. Myös metallin sulaminen muodostui usein ongelmaksi. Edisonia pidetään hehkulampun keksijänä, sillä hän etsi ahkerasti sopivaa lankamateriaalia ja aloitti lamppujen varsinaisen valmistuksen. Hän myös kehitti sähkönjakelujärjestelmän, jotta sai keksinnölleen luotua kunnon markkinat.Tätä nykyä hehkulamput alkavat olla historiaa ja monessa maailman kolkassa on alettu suosia energiatehokkaampia vaihtoehtoja, suurimpana nousijana led-teknologia. Erilaiset lamppuihin ja valaistukseen liittyvät seikat ovat ajan saatossa kokeneet monia muutoksia ja esimerkiksi kodin valaisusta kiinnostuneelle on tarjolla aina vain useampia mahdollisuuksia viihtyvyyden ja miellyttävän sisustuksen luomiseen. Tässä blogissa yritän paneutua mahdollisimman monipuolisesti erilaisiin valaistukseen ja lamppuihin liittyviin aihealueisiin aina sisustusideoista julkisten tilojen valoihin. Mukavia lukuhetkiä!