Ulkoalueiden valaiseminen

Sähkö on tuonut helpotusta arkeen ja juhlaan monin tavoin. Täällä pohjoisella pallonpuoliskolla asuvalle yksi tärkeimmistä sähköverkon mukanaan tuomista ominaisuusista on mahdollisuus valaistukseen. Kun kaksi kolmasosaa vuodesta on hämärää ja tästäkin ajasta valtaosa on täysin pimeää, on keinovalolla todellinen tilaus. Ulkovalaistus on osa asuinviihtyisyyttä ja se kannattaa suunnitella ajatuksella. Mahdollisuuksia on paljon.

Vielä muutama vuosikymmen sitten oli asuntojen valaistuksena monesti yksi huoneen keskellä katosta riippuva valaisin. Tunnelmaa siihen saatiin erilaisilla varjostimilla. Paremmissa perheissä saattoi olla jopa kristallilamppu, joka jo itsessään on sisustuselementti ja tunnelman luoja.

Ulkovalona toimi usein oven yläpuolelle sijoitettu kirkas- tai maitolasikupu, jonka sisällä yksinäinen hehkulamppu yritti luoda valoa pimeään. Varsinkin haja-asutusalueilla, joilla ei ole katuvalaistusta, tehtävä yksinäiselle lampulle oli lähes mahdoton. Toki se näytti talon sisäänkäynnin sijainnin, mutta ei paljon muuta. Ihmisten tulotason kasvun ja yhteiskunnan vaurastumisen myötä on myös alettu kiinnittää huomiota ulkotilojen valaisemiseen. Puutarhoihin ja parvekkeille on tänä päivänä tarjolla monenlaista valaisinta. Varsinkin joulun aikaan ihmisten parvekkeilla näkee monenlaisia valaistussommitelmia. Led-tekniikka on mahdollistanut näyttävien ja edullisten valonauhojen ja erilaisten valofiguurien käytön.

Puutarha ja terassit

Puutarhoissa voi käyttää erilaisia pistevalaisimia ja spotteja valaisemaan erilaisia kasveja, pensaita sekä istutusryhmiä. Itse valaisin saattaa olla hyvinkin huomaamaton ja näyttää vaikkapa kiveltä. Se voi olla verkkovirtaa käyttävä tai toimia aurinkovoimalla. Lisäksi nykyään omakotitaloissa suosituilla terasseilla voi käyttää vaikkapa laudoitukseen upotettuja valaisimia. Ne antavat pehmeän epäsuoran valaistuksen, josta voi löytyä vaikkapa inspiraatiota olohuoneen valaisemiseen.

Epäsuora valaistus on usein hyvä tunnelmavalaistus. Spoteilla ja pistevalaisimilla voi korostaa tiettyä yksityiskohtaa tai ominaisuutta, mutta värejäkin voi käyttää hyväkseen valaistuksessa. Lisäksi parveke voi myös olla asunnon aktiivinen osa. Sen voi tehdä houkuttelevammaksi vaikkapa käyttämällä erilaisia valoja. Kynttilät ja erilaiset lyhdyt luovat viihtyisyyttä ja lisäävät parvekkeen käyttöarvoa. Myös erilaiset koristevalot, kuten esimerkiksi värilliset valopallot, sopivat hyvin parvekkeille ja terasseille.

Led-tekniikkaa

Led-tekniikka mahdollistaa myös sen, että samasta valaisimesta voi saada monta erilaista väriä ja näin korostaa tai luoda haluttua tunnelmaa. Jos valoa tarvitaan paljon, kuten vaikkapa lumitöiden tekemiseen hämärässä, löytyy eri tehoisia valaisimia kaikenlaiseen käyttöön. Virran kulutus ei ole enää ratkaiseva tekijä. Normaalisulakkeilla saadaan nykytekniikalla valoa niin paljon, että se riittää takuulla valaisemaan suurenkin alueen ja vain murto-osalla siitä virrankulutuksesta, mikä ennen tarvittiin saman valotehon tuottamiseen.

Erilaiset tunnistimet ja ajastimet voivat säädellä ulkovalaistustakin automaattisesti, ajankohdasta ja tarpeesta riippuen. Valot syttyvät ja myös sammuvat automaattisesti eli ne sytytetään vain sinne, missä ja milloin niitä kulloinkin tarvitaan. Tämä on hyvin järkevää energiansäästön kannalta, varsinkin nykyisillä sähkön hinnoilla.