Vaihtoehtoja kylpyhuoneen valaisemiseen

Kylpyhuone – hämärä pieni koppi, jossa suihkussa käydessä muovinen suihkuverho liimautuu iholle? Onneksi tämä mielikuva ei ole enää tätä päivää. Moderni, toimiva kylpyhuone alkaa olla yhtä tärkeä osa kodin suunnittelua kuin keittiö. Sen sijaan, että peseydyttäisiin saunan pesuhuoneessa, saunasta on tullut osa hyvin varusteltua kylpyhuonetta.

Kylpyhuoneen viihtyisyyden ja toimivuuden kannalta on tärkeää paitsi kalusteiden sijainti ja toimivuus, myös sen valaistus. Hyvällä suunnittelulla tuodaan valoa sinne, missä sitä tarvitaan ja luodaan myös tunnelmaa. Laadukkaasti toteutetulla valaistuksella saadaan luotua kylpylätunnelmaa omaan kotikylpyhuoneeseen.

Led-valaisimet

Kuten muillakin valaistuksen alueilla, led-tekniikka on avannut aivan uusia mahdollisuuksia. Esimerkiksi valaistus ulkona, joka ensin oli hehkulampuilla ja myöhemmin halogeenivaloilla hoidettu, on nykyään myös hoidettavissa led-teknologialla. Led-valojen teho riittää tekniikan kehityksen myötä joka puolella.

Kylpyhuoneissa tämän hetken trendi on lähes huomaamattomilla led-nauhoilla hoidettu himmennettävä, epäsuora valaistus. Nauha on helppo asentaa lähes mille tahansa pinnalle. Kiinteät ja suunnattavat kattovalot antavat hyvän yleisvalaistuksen, joka on myös kylpyhuoneessa tärkeää. Valinnoissa on otettava huomioon valaisinten oikea IP-luokitus – märkätiloissa käytettävien valaisinten tulee olla kosteisiin tiloihin hyväksyttyjä.

Tunnelmaa valoilla

Pienikokoiset led-valaisimet on helppo sijoittaa erilaisiin paikkoihin, kuten syvennyksiin ja ikkunoiden yläpuolelle, ja niillä saadaan toteutettua varsin näyttäviä kokonaisuuksia. Esimerkiksi kaksi led-valaisinta, joiden valokeila on 45 astetta, ja alas laskettuun kattoon sijoitetut led-nauhat epäsuorina valoina luovat kuvan hyvin suunnitellusta kokonaisuudesta.

Kylpyhuoneessa sijaitsevan peilin valaisemiseen on hyvä tapa sijoittaa lamput sen yläpuolelle ja sen sivuille niin, että ne valaisevat kasvoja ilman varjostusta. Tarkkaa työtä, kuten parranajoa tai meikkaamista varten, voi tätä kokonaisuutta täydentää pistevalolla.

Joillakin valmistajilla on tarjolla seinälle kiinnitettäviä valaisimia, joissa on jopa 16 miljoonaa eri värisävyä. Näistä voi valita mieleisensä tunnelmaa korostavan sävyn tai luoda huikean valoshow’n. Myös suihkutila on hyvä valaista kunnolla – tämän tekee helposti vaikkapa kattoon asetettavilla spoteilla. Niissäkin tulee muistaa valita oikea IP-luokka.

Himmentimet ja automatiikka

Himmentimien avulla voi valojen valaisutehoa säätää haluttuun tunnelmaan sopivaksi. Uutuutena löytyvät nyt myös valaisimet, jotka säätävät automaattisesti värien lämpöä – eli mitä hämärämpää on, sen lämpöisempi värisävy. Jos ei halua käyttää himmentimiä, on mahdollista hankkia valaisinkokonaisuus, jossa automatiikka hoitaa valojen säädön kolmeen esivalittuun valotilaan, kuten kirkkaaseen päivänvaloon tai tunnelmalliseen auringon laskuun. Lisäksi saunatilojen valaistuksen voi hoitaa tyylikkäästi vaikkapa led-kiskoilla, jotka antavat miellyttävän himmeän valaistuksen, joka sopii erinomaisesti saunomisen tunnelmaan.

Elektroniikan kehitys on ollut viime vuosina todella huimaa. Tämä näkyy myös valaisinvaihtoehtojen tarjonnassa. Se, mikä ennen oli mahdollista toteuttaa kustannusten takia vain kylpylöissä, on tänä päivänä saatavilla lähes joka kodissa. Tässäkin peruslähtökohta on hyvä suunnittelu ja ennakoiminen. Erinomainen ennakointi ottaa huomioon myös tulevaisuuden tarpeet.